Monday, 31 August 2015

Happy Independence Day Malaysia !

Monday, 31 August 2015
merdeka ! (7x)
some might not understand the real meaning of independent

to be free
to be able to stand on its own
not controlled by others
not influenced by other opinion, view, and conduct
to stay free without any oppression
and to maintain its peace

Until today, we Malaysians 
are still living happily under one roof 
and that is the spirit 
we are talking about on this special 58th Merdeka Day!

proud to be Malaysian




Friday, 28 August 2015

don't belong here

Friday, 28 August 2015
next week will be the week i go back to Seremban
the whole month just went like that
without i'm realised
suddenly its gone

i want to go for holiday really bad
i dont know what stopping us..and...
when is the perfect time to go for holiday??
you tell me

this year
is the only year
we not going to anywhere yet
its end of AUGUST everyone!
like another 3 months
before 2015 ends huhuhu

i really hope that we could make it
ANYTIME
because i need holiday guys
a vacation
its sunnah anyway.

anywhere. anytime. anyhow

kenapa bibir kering :(

Dua tiga hari ni aku perasan bibir makin kering.. tapi xpasti kenapa sebab aku memang rajin minum air(huahuahua) and tak pakai lipstik pun..ada la guna sekali dua seumur hidup.. so ini sangat merisaukan huhu.. bukan takat kering biasa2.. ada la jugak luka sikit.. hmm kenapa ni :(

then aku google la sebab2 bibir kering.. so these are the reasons

1. suhu panas melampau..

2. salah pilih minuman

3. radang pada makanan/lipstik

4. stress/ kepenatan


Finally, ada jawapan yang menyedapkan hati. maybe stress dan kepenatan sebab tak buat apa-apa. Free sangat hidup ni. luls.

semoga aku cepat sembuh. Aminn haha

Thursday, 27 August 2015

That Paranoid

Thursday, 27 August 2015
how to decide he/she is your friend
or he/she isn't
on the surface, friendship is easy
but we all know
it is not that easy.

like my lecturer always said..

             "its hard but its not that hard"

more or less
friendship is like that.

i WAS a good friend to somebody or someone or whatever
until get burned in the past
since then
i do believe i would never have best friend anymore
i am very cold towards every person

but who am i to say
He knows better

He gave me friends
good friends
named Syaheera Syuhada, Athirah Hassan and Ayu Kamal Ariffin
they concern about me, we have a good time together and
good memories, that i shall keep until today

when I go to university
He gave me more like 7 best friends.
crazy isn't ?
those seven, you know who you are
and i love all of you so much
thanks for being my friends.

Tuesday, 25 August 2015

miracles do happen

Tuesday, 25 August 2015
my kittens are home, safe and sound.

to get inspired

i really hope that i could be more rational
determine, competitive, and always be positive
towards the life
so that i can enjoy my life
live it to the fullest

with the negative thought and negative behaviour
i can't go anywhere
people will hate me
and i can't succeed in anything
regardless of my relationships with anyone
it will never be easy

not long after that
i realised
it all controls by me
my mind..
it will never end if you keep giving excuses
i mean
do something!
its for your own good

its okay to feeling down sometime
at the end of the day, you know you will be fine

Tuesday, 11 August 2015

Result

Tuesday, 11 August 2015
debaran kian terasa, mohon maaf dipinta, mencuci hening dosa huhu.

jumaat (14/08/2015) hari yang mendebarkan buat kami seluruhnya pelajar degree UiTM sebab result ktorang nak keluar. 

what ?

yes, dia nak keluar. *sobs*

doakan kami #teampelajarUiTM mendapat keputusan yang colour-colour, agar dapat mewarnai hari orang tua kami on that day lol. sampai lah next result pulak huhu. Dijangka akan mengalami this kind of heart attack day like another 4 times sebab lagi 4 semester. hambik kau.

mari baca ni, semoga Kau kurniakan kecemerlangan kepada tuan blog ini serta rakan-rakannya dan #teampelajarUiTM lain. amin~ heheh



keep calm (I SAID KIP KAM!) and lets hope that exam result will be GOOD :D

UPU

The UPU result has come out today! finally, setelah sekian lama. (dorang yang tunggu, tapi saya memahami)

akak-akak abang abang yang tak terlibat dengan UPU pun excited (just like me). harini jugak dorang beramai-ramai nak share #tipsmasukU haha

let us do some throwback, shall we?

my UPU result sangat menarik sebab mengikut citarasa dan keinginan saya (alhamdulillah)

Asasi Undang-Undang UiTM, meh meh

seronok sangat dua sem tu, i enjoyed every momment there. kawan2 semua sangat awesome, fabulous, fantastic oh yeah. siapa yang dapat sana sila prepare mental and fizikal sebab kita kan nak berseronok dengan duit elaun! ok tak...

kita akan study betul2! (ni version yang lebih tepat dan benar)


just kalau asasi law ni, pastikan MUET korang band5 terus lah. huhuhu. senang cerita (nak muntah sangat dah). graduate degreee dengan mudah dan jayanya huhuhu. jangan terkandas hokay. kesan dia agak lama. sakitnya tuh disini.

sebab korang pun masuk degree bulan 9 ni kan, kami #teamserapanUiTM so merasa UPU masa asasi jelah :)

i guess no #tipsmasukU from me.. just do your best and perform in your study. InsyaAllah everything will be fine.



Monday, 10 August 2015

ADHD

Monday, 10 August 2015
is it me who too sensitive ? overreact and take everything personally

or he/she just simply do not care. (a jerk)

i tried to be positive and accept whatever he/she saying or doing

certain, okay lah. most of them are okay.

just part yang dia pun sepatutnya tahu, like aipp amira will definitely hate this.

so dont do it !














maybe i suffered from ADHD






sebab extra sensitive


(another puisi from me...in english)

Sunday, 9 August 2015

penuh akhirnya kosong

Sunday, 9 August 2015
kecewa, frust, tak puas hati

buang, buang dan buang. ignore semua.

sampai hilang di ingatan. akhirnya lupa. tapi sakit tetap ada

sumpah.

apa yang buat aku sedih? aku lupa.

tapi tetap terasa sampai wujudlah entri ni.

jangan tanya pasal ni, acah2 ambil tahu. sebab kalau kau serius ambil tahu, tak wujud lah post ni.

sekian,


(pandai juga aku bikin puisi hahaha)

Saturday, 8 August 2015

pelan pengajian pentadbiran korporat (AM 225)

Saturday, 8 August 2015

hai, saya pasti ramai pelajar uitm degree sudah mula ambil kisah tentang kuliah, mungkin sebab bosan dapat cuti yang agak lama :P

jiran sebelah saya pun komen "amboi, lamanya cuti..." (jeles la tu huhuhu) dan entri ni khas untuk housmate saya yang nak daftar kursus online (nama dia syafawati, masih single)..... ok, information ini adalah dari panduan pendaftaran yang diberi semasa orientasi masuk degree dulu tu, hopefully masih releven dengan sekarang ni.


  • Kursus elektif mengikut konsep 'first come first serve' dengan kuota yang telah ditetapkan. tiada penambahan kuota dibuat
  • Sila pastikan subjek didaftarkan di kelas yang betul, sebarang permasalahan sila berjumpa dengan KPP (ketua pusat pengajian)
  • Tidak dibenarkan ambil 2 subjek ELC dalam satu semester
  • Dinasihatkan mengikut jam kredit yang telah ditetapkan didalam peraturan akademik pindaan 2013: iaitu 17-23jam kredit. (tertakluk kepada pindaan yang diluluskan oleh Jwatankuasa Akademik Fakulti)
  • Borang pencualian kredit perlu disertakan bersama sama transkrip asasi/diploma.
  • Make sure lah setiap subjek tu semua kelas sama supaya tak susahkan diri dan orang lain huhuhu.

Bahagian 1
  1. Introduction to Public Administration (ADS 404)
  2. Management Principles and Practices (ADS 460)
  3. Intermediate Financial Accounting & Reporting (ACC 406)
  4. Malaysian Legal Principles (LAW 445)
  5. Business Mathematics (MAT 402)
  6. Tamadun Islam dan Asia Tenggara (CTU 551)
  7. Prepatory College English (ELC 400)*student Asasi dapat pengecualian
  8. Co-Curriculum
jumlah kredit: 20

Bahagian 2
  1. Introduction to Public Sector Quality Management (ADS 410)
  2. Industrial Relations (ADS 465)
  3. Cost and Management Accounting (ACC 416)
  4. Commercial Law (LAW 439)
  5. Statistics for Business and Social Sciences (STA 404)
  6. Economics (ECO 415)
  7. Co-Curriculum
jumlah kredit: 19

Bahagian 3
  1. Organisational Behaviour (ADM 501)
  2. Financial and Management Accounting (ACC 466)
  3. Advanced Business Law (LAW 503)
  4. Principles of Entrepreneurship (ENT 530)
  5. Sejarah Malaysia (CTU 555)
  6. English for Critical Academic Writing (ELC 501)
  7. Third Language I
  8. Co-Curriculum
  9. Elective
    • Social Marketing (ADS 402)
    • Quality Management (ADM 510)
    • International Relations (ADS 510)
    • Electronic Government (ADS 556)
jumlah kredit: 22

Bahagian 4
  1. Human Resource Management (ADM 551)
  2. Management Accounting (ACC 516)
  3. Malaysian Company Law (LAW 610)
  4. Management Information System (CSC 408)
  5. Public Relations (PRO 458)
  6. English for Oral Presentation (ELC 590)
  7. Third Language II
  8. Elective
    • Knowledge Management (ADS 503)
    • Advanced Industrial Relations (ADS 517)
    • Innovation management (ADS 557)
    • Southeast Asian Affairs (ADS 560)
jumlah kredit: 23

Bahagian 5
  1. International Business Environment (ADM 602)
  2. Company Secretarial Practice I (ADM 609)
  3. Taxation I (ACC 426)
  4. Advanced Financial Accounting & Reporting (ACC 506)
  5. Meetings and Discussion (EWC 663)
  6. Third Language III
  7. Elective
    • Service Management (ADM 570)
    • Managing Change (ADS 607)
    • Fundamentals of Research and Data Analysis (ADS 651)
    • Social Security and Employee Benefits Admin (ADM 653)
jumlah kredit: 20

Bahagian 6
  1. Taxation II (ACC 526)
  2. Corporate Strategic Management (ADM 650)
  3. Company Secretarial Practice II (ADM 657)
  4. Corporate Finance (ADM 658)
  5. Corporate Governance & Ethics (ADM  659)
  6. Practical Training (ADS 667)
jumlah kredit: 23


pelan ini disediakan oleh: Pn Sharifah Fatihah Syed Mohd Fuzi
KPP Pentadbiran Korporat (AM 225)
UiTM Kampus Negeri Sembilan
Office No: 06-6342106

Thursday, 6 August 2015

cuti sem kat rumah

Thursday, 6 August 2015
hai. bosan duduk kat rumah lama2?

pastu ibu tak bagi kerja sebab katanya nanti dah susah nak dapat cuti panjang macam ni??

pengalaman: berada di rumah sepanjang cuti sem and even masa cuti sebelum masuk asasi dan degree.

can you imagine? betapa bosan nya dirumah..tak dibenarkan kerja dan berseronok, berjimba, join kelas menjahit, join ni join tu...

sampai satu tahap, rasa nak mengamuk juga!


aku ada tips..memandangkan aku banyak pengalaman. sigh

#aktiviti 1: bela haiwan peliharaan

#aktiviti 2: tanam pokok

#aktiviti 3: menghafaz Al-Quran

#aktiviti 4: cuci kereta ibuayah

#aktiviti 5: main online game

#aktiviti 6: belajar bahasa baru/ pelajari ilmu baru

#aktiviti 7: kemas almari baju !

#aktiviti 8: Tulis karya/ blog

#aktiviti 9: sertai bisnes online

#aktiviti 10: mencuba resepi baru


tu jela kot. selesai membebel (tengah buat aktiviti 8)

imaginasi

hai, saya sukakan imaginasi. saya boleh panjangkan cerita yang pendek.

seperti orang yang patah kaki boleh koma, nazak dan mati.

moral story nya disini ialah,

tiada.

the end. huhu


adakah ini juga sepotong puisi? imaginasi~

aktiviti cuti sem 2

hai terasa nak post tentang aktiviti masa cuti saya.

saya menghantar dan menjemput adik saya daripada sekolah setiap hari.

the end. huhu
Amira's Blog © All Rights Reserved. 2010-2016