Friday, 18 September 2015

hubungan

Friday, 18 September 2015
register to be in  kelas International Relation indeed menyakitkan kepala especially kepada aku yang kurang pengetahuan am dan politik. agak susah nak jawab soalan2 yang keluar dari mulut sir tu. hmm selepas muhasabah diri dan yes, teruk sangat level aku ni.. aku pun surf teverything that he mentioned in class.. such as left and right political party, the spectrum, the theory, political ideology by many thinker as such karl marx, adam smith and many more.

Oooo....

Also, about Government Link Company.. masa sem 1 ada belajar dah tentang privatisation, which nak reduce procedures2 tok nenek and increase the technology that will bring advantages to the company. seperti increase effectiveness and buang all the bureaucracy yang menyusahkan dan mengusutkan. but today, i find it more than that. yes, im proud of myself sbb nampak la berkembang juga otak tu.

lagi satu, margaret tatcher. finally aku tengok juga movie Iron Lady (2012) itu.. dan i can see better than reading. but reading is always the best okay. cuma movie is for better understanding and baik untuk kuatkan ingatan sebab you can see the visualisation okay.

dan aku cuba rujuk balik negara2 yang masih mengamalkan monarki dan adakah mereka guna presidential or parliamentary sytem. so basically, sir cakap bila mana ada pilihan raya untuk presiden so automatic kita boleh tahu dia ialah presidential. not necessary all republican country using presidential system. contohnya, negara Singapura. Am i correct ?

i also watched Queen Elizabeth and Queen Victoria full documentary, i learn their history and all. i find it very interesting and worth watching.



Friday, 11 September 2015

Apa itu Setiausaha Syarikat ?

Friday, 11 September 2015
Salam, okay hari ni kita sembang ilmiah, sembang kerjaya insyaAllah. Mula-mula isi course pentadbiran korporat ni, aku pun tak tahu untuk apa, cuma yang menarik minat aku nama fakulti la kot. (Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi). lagipun aku kan masa tu lepasan Asasi Undang-Undang, jadi kecenderungan tu lebih pada undang-undang dan polisi. lebih kurang gitu la. sebenarnya masa tu nak jugak hubungan antarabangsa. tapi tak pelah, tak baik tamak. haha

okay, course ni ialah preparation untuk melahirkan bakal-bakal setiausaha syarikat. (waktu menulis post ni, aku masih lagi belajar dan belajar so sebarang kesalahan mintak tegur ye) terima kasih in advance !

so apa itu Setiausaha Syarikat ? jangan confius dengan setiausaha bos ye.
(pinjam eh Pn Ainon)
penting tauu

in fact, setiap syarikat mesti ada sekurang-kurang nya seorang setiausaha syarikat. Setiausaha Syarikat ni diperlukan untuk mengesahkan segala dokumen syarikat supaya sah disisi undang-undang. So, penting lah kan untuk orang yang duduk pada posisi ini untuk mengetahui selok-belok AOA dan MOA syarikat masing-masing. Selain tu, handle meeting. tak kisah la AGM/ meeting luar biasa. ha hebat kan? setiausaha syarikat ni bukan saja kena pandai law tapi jugak pandai baca penyata akaun semua. Peranan & Tanggungjawab setiausaha syarikat berubah dari masa ke semasa mengikut perkembangan industri dan sebagainya. untuk huraian atau info lebih lanjut, sila pergi ke laman web yang lebih ber authority. haha. entry ni untuk kesedaran tuan blog khususnya, supaya dia tahu ke mana dia melangkah dan apa yang dia belajar.

Sekian, wassalam


Wednesday, 9 September 2015

a break

Wednesday, 9 September 2015
alhamdulillah. after dua hari busy sebab kelas packed sgt sampai pkl 6 dan 7 dan penat dan real class don't even start dan wow. really cant imagine how tough it gonna be. okay so don't

untuk lecture IR smalam, sir Badrol tu emmm, beliau bijak. the rest no comment.

--off record--

harini okay-okay sahaja since hanya kelas pagi dari pkul 8 sehingga 12 dan kelas pun relax saja. ehem CTU bersama-sama ustaz Nasif Sidquiee Pauzi.

so after habis class ustaz, terus balik rumah dan ambik baju pergi mendobi dan lunch terus mee goreng fareed. lega baju kotor semua dah basuh, dan borang PTPTN pun tadi dah minta Dr Norwati Hj Roslim untuk sign sebagai saksi. blabla done.

dalam perjalanan menyiapkan summary untuk ENT 530. semoga lancar, aamin

Monday, 7 September 2015

what a day

Monday, 7 September 2015
harini first day class get started, and alhamdulillah everything went well. class pertama masuk dah dapat assignment pertama and kena submit next week. great! then International Relation with sir Muhydin...best juga, rasa excited nak explore and learn this subject more. habis class sesi pagi

next, sesi petang dimulakan dengan ELC. what can i tell you now, dr nampak sgt dedicated, energetic and berjaya tarik perhatian untuk class pertama ni. cant wait for next class with her. then class account dengan miss myza. sama lecturer dari sem lepas. hopefully account this sem will be better than last sem. huhu

what a day.

penat juga harini...sebab pulun cari jurnal and try to siapkan sikit summarisation tu. sbb my time is not meant to be wasted. kemudian peningkan kepala dengan printer ni. kenapa complicated sgt tak tau ke kita penat stress dan nak print borang PTPTN ?

petang ini diakhiri dengan sebabak drama dari emak tuan rumah sewa. tak tau mana silapnya cuma blurgh. i dont give a damn.

hope can do well through out this semester.

Sunday, 6 September 2015

a day before class

Sunday, 6 September 2015
done first night kat seremban lol. so harini ingat plan nak beli barang lagi. barang makanan as such since peti ais pun dah ado hehe. alhamdulillah. nikmat~ bukan semua orang bernasib baik seperti aku and im very grateful for that. insyaAllah akan digunakan semua kemudahan yang diberikan dengan terbaik sekali.

well, seperti kebiasaan nya, start saja musim baru..mesti ada azam baru. so for this sem, i promise to work harder, learn more play less. start managing myself secara betul, dan tersusun. i want everything is in order. 

selain tu, aku juga nak mengamalkan hidup sihat seperti memulakan senaman dan sedikit aktiviti regangan *perhaps* wink wink. bawa air ke kelas dan banyyakan melangkah ke sana sini. huhu. optimis nya oh well, permulaan sem... takpe, aku nak beroptimis sepanjang sem ! ini azam baru! xD


Thursday, 3 September 2015

Happy Anniversary mom and dad

Thursday, 3 September 2015
Every year I have watched my parents go through life together. They have stuck together through thick and thin. That kind of love teaches you something about life, but it also shows you the depth of the human heart is endless. I admire parents for everything that they do for one another and everything that they have done for me as their daughter.

I am blessed to be the daughter of two people who love one another so much. They have worked on their relationship for many years and shown me what it means to always be there for someone you love.


My parents are role models for me. Their love is unconditional and enduring. Despite any challenges, they have always shown me that they can overcome anything together. That kind of love is more than the strength of a person, but the strength in a bond that is beautiful and kind


For every anniversary my parents have shared, they have shared much more laughter. So today we may celebrate another year, but their love is stronger than today. It’s stronger than a lifetime.


Happy Anniversary.

( September 3rd)



Wednesday, 2 September 2015

New Life !

Wednesday, 2 September 2015
alhamdulillah done register course. new life ahead


DEAN'S LIST HERE I COME :D

Tuesday, 1 September 2015

September First

Tuesday, 1 September 2015
congrats my dear blog, 2 months already.
yup, this is not my first blog
the seventh.. perhaps?
well, suka hati lah

supposedly, register course skrg
since student portal system down,
cyberattack.
sounds powerful *right*
so kita hanya dibolehkan untuk try daftar esok

thanks Syeera and Dhabit
for the short visit just now
really appreciate it
goodluck for next semester
go for Dean List !


Amira's Blog © All Rights Reserved. 2010-2016